Pierre Servat is geboren en getogen in Vught, maar sinds 1997 woonachtig in Uden. Ik ben in 1939 geboren en groeide op in een groot gezin, waar jeugd en scholing ten dienste stonden van het grote gezin. Er was nauwelijks plaats voor kunst, laat staan voor individuele zelfexpressie. Op eenentwintigjarige leeftijd heb ik het ouderlijk huis verlaten en ben vertrokken naar Eindhoven, waar ik op kamers ging wonen en langzaam tot zelfontplooiïng kon komen.

Na een aanvankelijke professie als goudsmid, welk beroep ik ruim vijfentwintig jaar heb uitgeoefend, evolueert de autodidact zich tot een succesvol kunstenaar, gerijpt door ondermeer een driejarige opleiding aan de Parijse Tekenschool en een vierjarige opleiding aan de Avondtekenschool te Vught. De driejarige opleiding aan de Parijse Tekenschool voltooide ik in twee jaar. Dat was een tijd van hard werken in allerlei technieken, waardoor mijn vaardigheden steeds toenamen. Op de avondtekenschool kon ik mij in de schilderklas toeleggen op het tekenen naar gipsmodel, het decoreren en styleren, maar ook het maken van imitatie hout en marmeren.

De drang, die steeds in mij was, vond een uitweg in schilderen, tekenen, boetseren en mozaïeken maken. Daardoor ben ik nu gerijpt tot een veelzijdig kunstenaar, die vele technieken beheerst. Pierre Servat maakt ook klassieke werken in de techniek van de oude meesters, zowel in opdracht als wel om het 'Fingerspitzengefühl' met die oude techniek te behouden. Mijn voorkeur gaat vooral uit naar surrealistische schilderijen. Vanuit de eigen fantasie en uit de ziel werken, is iets waar ik mij altijd al mee bezig heb gehouden. Ik vergelijk de menselijke geest met het heelal, eindeloos en onbegrensd. Het is heerlijk om je fantasie in deze onbegrensde ruimte te sturen en met verf, potlood of pen en inkt of welk ander materiaal dan ook, daaraan gestalte te geven.

Elk schilderij heeft zijn eigen betekenis. Het is nieuw en gaat dan een eigen leven leiden. Een schilderij hoeft niet begrepen te worden om mooi te kunnen zijn. Ieder mens is uniek en kijkt met andere ogen dan de kunstenaar en dat is goed. De laatste jaren worden de vakanties naar Frankrijk en Spanje ook gebruikt als studiereis. Vooral Bretagne en Normandië zijn een bron van inspiratie met hun prachtige kusten en schilderachtige plaatsen. Ook ons bezoek aan het museum van Dali in Fiqueras in 2004 heeft mij geïnspireerd tot het schilderen van twee grote doeken, gewijd aan Salvador Dali, met toch ook weer een religieuze tint.

 Ik heb vanuit het verleden gevoelsmatig veel binding met de religie, wat terug te vinden is in mijn religieuze schilderijen en beelden, maar vooral ook in mijn iconen. Mijn gevoelige aard, maar ook mijn blijheid geven gestalte aan mijn schilderijen. Gedurfde felle kleuren zet ik tegenover intens warme en gloedvolle kleuren. Ook beeldhouwen, vooral in hout is een passie van mij. Meer daarover in de rubriek beelden. Mijn levensdroom: 'het schilderen van een kruisweg' is nu vervuld. Over deze kruisweg kunt u alles lezen in de speciale documentatie hierover. Ik streeft in mijn werken naar vakmanschap en probeer dat  ook op mijn leerlingen over te brengen. Als u dit alles gelezen heeft en u bent nieuwsgierig geworden, dan behoort een bezoek aan mijn atelier in Uden zeker tot de mogelijkheden. U bent op afspraak van harte welkom. Mijn pseudoniem Pierre Servat komt vanuit het latijn en betekent: 'Dienaar in de Kunst'. Pierre Servat.